Karneval, fašnik, maškare, poklade u Zlatar Bistrici 2018.

 

Eko udruga Lijepa naša pod pokroviteljstvom načelnika općine Zlatar Bistrica  organizirala je u nedjelju 11. veljače 2018. god. drugi po redu fašnik u Zlatar Bistrici. Želja nam je da to preraste u tradiciju.

Prije dvije godine organizirali smo prikaz starog zagorskog vjenčanja, a ove godine smo prikazali „DRUGO VJENČANJE“ jer prvo naravno nije uspjelo, a ovaj put SMO to napravili kak spada! Kod matičara!!!

Zamisao je bila da se svi koji dođu dobro zabave i nasmiju, jer ipak je to manifestaciju zafrkancije, smjeha, pjesme i plesa. To je jedino razdoblje u godini kada doslovno možete biti tko god (i šta god) želite bez da vam se itko smije….

Nešto malo o Pokladnom utorku. To je posljednji dan prije Pepelnice, odnosno Čiste srijede, koja označava početak Korizme. Na ovaj dan se suprotstavljaju dvije tradicije: ona propisana od Crkve i ona koja se slavi u puku. Još od srednjeg vijeka u Crkvi se ustalilo pravilo da se na taj dan posti. Otuda je i došao naziv “mesopust” koji je prijevod talijanske riječi “karneval” ili “carnivale” (carni vale = zbogom mesu). Isposnički element nazire se i u terminu “fašnik”, koji dolazi od njemačke riječi Fastnacht -“noć posta”. Hrvatski jezik karneval naziva i “pokladama”, što dolazi od starohrvatskog glagola “klasti” – prerušavati se. Običaj poklada rasprostranjen je po čitavoj Hrvatskoj, od panonskog i dinarskog do jadranskog područja, a svaki kraj nosi i svoje specifičnosti, kako u običajima, tako i u hrani koja se u to vrijeme obilno priprema i troši. U Zagorju su na taj dan na meniju krafne  i krpice s kiselim zeljem. Kako je utorak radni dan, fašničku povorku i vjenčanje smo organizirali u nedjelju da što više ljudi može sudjelovati.

Uz par slika o tome kako smo se dobro zabavili želimo se i zahvaliti ljudima koji su nas nesebično poduprli da bismo sve to mogli ostvariti:

– načelniku općine Zlatar Bistrica gosp. Žarku Miholiću na pokroviteljstvu

– župniku župe sv. Ivana Krstitelja vlč. Petru Repiću što nas je ugostio

– matičarki gđi Mirici Hoić Curiš koje se pobrinula da to sve bude po „fašničkom zakonu“

– Puhačkom orkestru općine Zlatar Bistrica koji je sve učinio veselijim

– Hot Music Shopu obitelji Čukman na razglasu kako bi nas svi dobro čuli

– Bistro Pizzerii Vertigo koja nas je srdačno primila kao i uvijek  i

– udruzi umirovljenika Zlatar Bistrica koji su nas tako lijepo okitili

Hvala svima koji su se priključili i sudjelovali u povorci, osobito najmlađim maškarama, a veliko hvala ostalima koji su nas došli  gledati i tako nas podržali na ovoj našoj manifestaciji.

Do slijedećeg fašnika ili neke druge prigode vas srdačno pozdravljamo.

Članovi Eko udruge Lijepa naša, Zlatar Bistrica

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.