Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ “Zagorje zeleno” organizirala je 13. i 14. rujna 2023. godine u sklopu projekta „Ptiček“ terenske radionice u Radoboju i u Zelenjaku. Na radionicama je sudjelovalo 24 učenika s učiteljima voditeljima iz šest osnovnih škola (OŠ Bedekovčina, OŠ V.Nazora Budinščina, OŠ Gornje Jesenje, OŠ A. Mihanovića Klanjec, OŠ P.Štosa Kraljevec na Sutli, OŠ Zlatar Bistrica).

Na terenskim radionicama uz vodstvo učiteljice Štefice Škrlec, učenici petih razreda Hana Kosalec, Nina Bradić, Tijana Štahan i Juraj Šimunić iz OŠ Zlatar Bistrica naučili su više o zaštićenim prirodnim vrijednostima na području naše županije, geološkim znamenitostima Risvičke gore i ostalih dijelova KZŽ, karakteristikama šuma u Značajnom krajobrazu (ZK) Zelenjak, Naturi 2000 rijeke Sutle te zaštićenim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama.  Voditelji radionica bili su prof. dr. sc. Ivan Martinić koji je jedan od idejnih začetnika programa Ptiček, te profesor dr.sc. Boris Hrašovec, obojica sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu i Marijan Kovačić, profesor s Geološkog odsjeka PMF-a.

Po završetku dvodnevnog programa svim učenicima sudionicima projekta Ptiček, župan Željko Kolar na svečanoj dodjeli u Zelenjaku uručio je potvrde.

Učenici su upisani i u registar mladih čuvara prirode KZŽ.

Općinska načelnica Vesna Mikulec prepoznaje važnost očuvanja prirode, biljnih i životinjskih vrsta te čestita učenicima na sudjelovanju i primljenim potvrdama.