U listopadu 2010. DV „ Zlatni dani“ prijavio se je za stjecanje statusa Eko- vrtića. Odgojiteljice već godinama s djecom provode aktivnosti vezane uz temu ekologije i podizanje svijesti o brizi i zaštiti okoliša, ali smo to htjeli podići na viši nivo. Naš Vrtić okružen je velikim i prekrasnim okolišem koji nam je bio dodatni poticaj kako djecu usmjeriti na odgovorno ponašanje prema okruženju u kojem žive.Kod nastajanja eko kodeksa nismo imali problema, a niti previše razmišljali, već nam se je samim okruženjem nametnulo „ Živjeti s prirodom“.

Cilj ovog programa nam je upoznati ne samo djecu, već i lokalnu zajednicu s problemom zaštite okoliša i podizanje svijesti, potaknuti ih na usvajanje dobrih navika i donošenje pozitivnih odluka u životu te potaknuti ih da podignu kvalitetu svog življenja u skladu s očuvanjem okoline u kojoj žive. Primarna zadaća ove pedagoške godine nam je zbrinjavanje i razvrstavanje otpada i štednja vode.

 Do sada vrtić nije imao ciljano razvrstavanje otpada i to nam je bio vodič kako dalje. Djeca su uz pomoć odgojiteljica napravila male kontenjere od kartonskih kutija za odlaganje plastike, papira i stakla . Svaka skupina ima svoje kontenjere koji se nalaze u sanitarnom čvoru i djeca su brzo usvojila pravilo što se kamo odlaže. Kada se mali kontenjeri napune djeca sama odnose plastiku, staklo i papir u kontenjere koji se nalaze kraj vrtića. Dunapack iz Zaboka donirao nam je kartonske“kontenjere“ za odlaganje papira, a u suradnji s Hamburger Recylingom organizirali smo akciju sakupljanja starog papira  u koju su se osim djece i roditelja uključili i mještani Zlatar Bistrice.

Odgojiteljice jasličke skupine organizirale su edukativnu radionicu za roditelje na kojoj su izrađivali didaktičke igračke. Roditelji su naučili kako od otpadnog materijala napraviti funkcionalnu igračku.

Djeca vrtičkih skupina sa svojim odgojiteljicama vode brigu o cvjetnjaku, a napravljen je i vrt eteričnog bilja. Donacijom drvenih dasaka uz pomoć domara napravljeno je kompostište, a cilj izrade nam je bio da sami napravimo humus. Osim cvjetnjaka imamo i veliki voćnjak koji zahtijeva dosta truda i rada . Svako proljeće organiziramo akciju  obrezivanja voćki, a odaziv roditelja je zadovoljavajući.

Pozitivne reakcije i komentari roditelja dodatno nas još motiviraju za rad s djecom. Roditelji su ponosni jer djeca sebe nazivaju „malim ekolozima“, a uz njih su osvijestili neke postupke koje znaju, ali nisu baš bili dosljedni u izvršavanju.

 U suradnji s vrtićima Zipkica i Zvirek  organizirali smo eko kviz koji se je sastojao od provjere znanja  i igre spretnosti. Na kraju uz zajedničko druženje djeci su podijeljene  eko medalje  za sudjelovanje.

Vrhunac ovogodišnjeg rada  bio je 27.05.2011. kada smo  svečanim  programom podigli zelenu eko zastavu uz nazočnost mnogih gostiju i roditelja. U programu su uz djecu polaznika vrtića nastupale i mažoretkinje Društva Naša djeca Zlatar Bistrica i mali tamburaši KUD-a „Kaj“.