Tjedan zdravlja u vrtiću pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo kako bi zajedno s djecom i obiteljima osvijestili važnost brige o zdravlju od ranog djetinjstva i naučili nove načine kako djeci približili zdrave navike.

Ove godine tema Svjetskog dana zdravlja je “Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet”U tu svrhu se podsjećamo da nismo svi jednaki i da nemamo iste mogućnosti ni sposobnosti, ali da svi imamo pravo na zdravlje. Za zdravlje je važna i pravilna prehrana koja nije dostupna svima te su aktivnosti usmjerene i na temu prehrane.

Odgovorno ponašanje prema sebi nužno je razvijati od malena, a s tim ciljem su odgojiteljice zajedno sa djecom od 06. do 09. travnja 2021.godine u Dječjem vrtiću „Zlatni dani ” provodile aktivnosti vezane uz „Tjedan zdravlja u vrtiću“.

„USKOČIMO U UTORAK“- prvi je dan kojim smo započeli Tjedan zdravlja. Osmislili smo slogan „Više igre na terenu, manje kila u sistemu“, a aktivnosti smo bazirali na važnosti svakodnevnog kretanja i vježbanja i to kroz ples, jutarnje tjelovježbe u jaslicama, kod starijih skupina uz pokretne igre s pjevanjem te u slobodnoj igri na spravama i romobilima u našem dvorištu Vrtića.

Najvažniji dan u obilježavanju ovog tjedna bila je „SUPER ZDRAVA SRIJEDA“ kada se i obilježava Svjetski dan zdravlja. Osmislili smo ga kao dan učenja o važnosti zdrave prehrane pod sloganom „Svaki dan pet na dan“, koje namirnice su zdrave i potrebne našem tijelu kako bismo ostali zdravi. Djeca srednje i starije skupine su izrađivala plakate zdrave i nezdrave prehrane, pripremali su zdrave sokove od voća  te naučila o vitaminima koji su nam potrebni za jačanje organizma. Duga u bojama zdravih namirnica, pogađanje hrane u kvizu “Zdrav ko dren” te razne igre pogađanja po okusu i mirisu samo su neke od aktivnosti  koje su se provodile s djecom.

Četvrtak smo započeli pod sloganom „VODA JE UVIJEK U MODI, ONA TI DAJE SUPER MOĆI“. Djeca jasličkih skupina su kroz prigodne priče i igre usvajala pravilan način pranja ruku te učila o važnost održavanja higijene tijela. Za razliku od njih, djeca starije skupine posjetila su potok Bukovec. Kroz razna pitanja djeca su od odgojiteljica saznala o biljnom i životinjskom svijetu koji ga okružuje kao i važnosti odgovornog ponašanja prema prirodi i zaštiti vode i okoliša.

Zaključili smo da bez vode ne možemo živjeti i da ju moramo čuvati. Bez vode ljudsko tijelo ne bi funkcioniralo te nam je ona potrebna kako bi naše tijelo bilo zdravo.

I za kraj „POSPANI PETAK“ u koji smo uskočili aktivnostima vezanim uz važnost sna za djecu. Učili smo koliko je sna potrebno čovjeku kako bi mogao tokom dana funkcionirati i zašto je san važan za zdravlje čovjeka. Provodili smo razne vježbe za smirenje, ubrzanje ljudskog tijela, a djeci se najviše svidjela recitacija u rimi „Kako doći bliže suncu“. Slušali smo instrumentalnu glazbu na cd- u pomoću kojeg su djeca jasličkih i srednjih skupina utonula u san tog pospanog petka.