Mjesec svibanj u Dječjem vrtiću – aktivnosti vezane uz Majčin dan, Međunarodni dan obitelji i  Europski tjedan mentalnog zdravlja

Mjesec svibanj u Dječjem vrtiću započeo je aktivnostima vezanim uz Majčin dan, koji se svake godine održava druge nedjelje u mjesecu svibnju. Ove godine to je bilo 9. svibnja. Na taj dan odaje se počast svim majkama. Kroz razne stvaralačke i kreativne aktivnosti (pjesmu, ples, izradu buketa od papira, prstena, kartonskih srca, crtanjem portreta majke) djeca su pokazala što njima znači mama, koliko je vole i cijene, ali i naučila  kako se ona može štedjeti te u kojim aktivnostima joj mogu pomoći i  olakšati joj svakodnevni  život.

Osim majke, našu obitelj čine i drugi članovi. Tako smo, povodom Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, organizirali razne zanimljive aktivnosti i igre za djecu svih vrtićkih skupina. Izrada obiteljskog stabla, crtanje članova svoje obitelji, pričanje priča samo su neke od aktivnosti koje su obilježile taj dan.

Obitelj je zajednica koja nam pruža podršku, ljubav, zaštitu. To je zajednica u kojoj djeca usvajaju svoje osnovne temeljne vrijednosti i principe koje kasnije kroz život još više nadograđuju i razvijaju. Jedna od takvih vrijednosti koju je potrebno razvijati i poticati od najranijih dana u obitelji je i usvajanje i osvješćivanje važnosti bavljenja tjelesnom aktivnosti. Projekt Živjet zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ove je godine tijekom obilježavanja Europskog tjedna mentalnog zdravlja poseban naglasak stavio na osvješćivanje važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju i unapređivanju ne samo tjelesnog nego i mentalnog zdravlja  kako djece tako i odraslih.

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mentalnog zdravlja (od 10. – 16. svibnja), djeca svih  vrtićkih skupina, kroz razne aktivnosti, osvrnula su se na neke od glavnih dobrobiti tjelesne aktivnosti na mentalno zdravlje i to: utjecaj tjelesne aktivnosti na zdravlje mozga, njezina podrška u izgradnji otpornosti i nošenju sa stresom te njezin utjecaj na opću, kognitivnu, tjelesnu, emocionalnu, socijalnu i duhovnu dobrobit. Svakodnevnim odlascima u šetnju, vježbama oblikovanja, raznim poligonima na dvorištu Vrtića, vožnjom romobilima, penjanjem, djeca su uvježbavala i jačala svoje motoričke sposobnosti. Pokretnim društvenim igrama: “Ribareva mreža”, “Sik,-sak-suk”, „Crna kraljica jedan, dva, tri”, timskim sportovima (nogomet) i natjecateljskim igrama (skakanju u vrećama, potezanju konopca), djeca su razvijala timski duh i zajedništvo, dijelila se radost zbog pobjede, ali i tuga zbog poraza. Sve u svemu, dobro smo se razgibali, a još bolje zabavili.