U organizaciji DVD-a Zlatar Bistrica i VZO Marija Bistrica izvršen je program osposobljavanja za zvanje vatrogasni dočasnik. Osposobljavanju je pristupilo ukupno 26 kandidata iz slijedećih vatrogasnih društava: Zlatar Bistrica, Tugonica Podgrađe, Laz, Selnica, Konjščina i Moravče. Nakon završene teorijske i praktične nastave održane od 29.01.2010. god. do 12.03.2010. god. u DVD-u Zlatar Bistrica gdje su polaznici obavili obuku za rad sa aparatima za zaštitu dišnih organa, vatrogasnim ljestvama, spusnicom i uskočnicom, samospašavanje užetom, vatrogasnim pumpama i vozilima te drugom opremom, pristupilo se polaganju završnog ispita.
Ispitu koji je održan 13.03.2010. god. u vatrogasnom domu u Zlatar Bistrici pristupilo je 24 kandidata, a ispit je uspješno pložilo 23 kandidata od toga 9 članova DVD Zlatar Bistrica.
Pohvalu predavačima i polaznicima na uspješno položenom ispitu sa željom i u daljnjem usavršavanju uputili su zamjenik zapovjednika VZ KZŽ Stjepan Skuliber, voditelj osposobljavanja Andrec Josip te zapovjednik DVD-a Zlatar Bistrica Davorin Šumak.

Tajnik DVD-a: Dario Piščak