U Zlatar Bistrici je u subotu, 29. srpnja 2023. godine, održano 18. Natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva poljoprivrede, Udruge natjecatelja u oranju KZŽ te Općine Zlatar Bistrica.

Podršku organizatorima pružile su i udruge s područja općine Zlatar Bistrica te im općinska načelnica Vesna Mikulec posebno zahvaljuje na njihovom trudu i doprinosu.

Udruge umirovljenika Zlatar Bistrica i Lijepa naša razveselile su prisutne slasnim klipićima. Udruga vinogradara, vinara i podrumara Cetin pobrinula se za osvježenje pićem, a Lovačka udruga Šljuka pripremila je nezaobilazan gulaš. S obzirom da se natjecanje održavalo nakon kišnog razdoblja i očekivalo se blato na kotačima traktora, u punoj pripravnosti bilo je i DVD Zlatar Bistrica za pranje kotača.

Izuzetno nam je zadovoljstvo ugostiti vrsne poljoprivrednike i orače u našoj općini te pružiti podršku Krapisnko-zagoskoj županiji u organiziranju ovog cijenjenog natjecanja. Dodatno se zahvaljujemo gospodinu Futiviću koji nam je ustupio svoju parcelu za održavanje ovog natjecanja, poručila je Načelnica.

Prilikom otvorenja natjecanja prigodnim riječima podrške oračima i svima koji se bave poljoprivredom obratili su se župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Darko Antonina u ime Ministarstva poljoprivrede, načelnica Općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec te predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Krapinsko-zagorske županije Vilko Kukec.

 Najboljim oračem u Krapinsko-zagorsko županiji proglašen je Domagoj Vuk iz Lobora u kategoriji premetnjaka te Stjepan Počekal iz Mača u kategoriji ravnjaka. Priznanja i nagrade uručio im je župan Željko Kolar, zajedno sa proslavljenim zagorskim oračem Tomislavom Kuharićem i predsjednikom LAG-a Zeleni bregi Žarkom Miholićem.

U kategoriji premetnjaka, drugo mjesto osvojio je Vilko Kukec, a treće Ivica Omerza. U kategoriji ravnjaka, drugo mjesto pripalo Božidaru Domitranu, a treće Juraju Hanžeku. Nagrade i priznanja  uručili su načelnica općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec, načelnik općine Bedekovčina Darko Ban, voditelj službe za stručnu podršku poljoprivredi Krapinsko-zagorske županije Darko Antonina – u ime Ministarstva poljoprivrede i tajnik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača i voditelj samog natjecanja Ivan Krušelj.

Za okrijepu i druženje nakon natjecanja Općina je organizirala domjenak u Domu kulture za sve sudionike i uzvanike.

Načelnica općine upućuje čestitke pobjednicima te im želi puno sreće, uspjeha i ravnu brazdu na 19. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske na kojem će predstavljati našu županiju.

Brošura – orači.pdf