Kasno ljeto i ponovni povratak djece u vrtićke skupine bio je popraćen lijepim i sunčanim danima.

Djeca starije mješovite vrtićke skupine “Lavići” u obližnjoj šumi uživala su u raznovrsnoj igri. Nezaobilazni “suharki” i grančice poslužili su dječacima kao “flakserice” za košnju trave, za igru skrivača i mačevanja sa zamišljenim lopovima. Djevojčice su skupljale žireve, češere i lješnjake koje svakodnevno koriste u igri vaganja, sortiranja, uspoređivanja u za to predviđenom centru prirode kao i za simboličku igru u centru kuhinje. Mljac, kakvi su to bili fini kolači i delicije od lješnjaka!!! Za prste polizati!!!

Hladovinu šume koristili smo i za pričanje priča na dekama, te piknik s vodom i keksima u kojem su djeca aktivno sudjelovala i posebno uživala. Mmmm, kako su ti keksi bili fini!!! Sreći nije bilo kraja!

Na dječjem dvorištu djeca su  uživala u oblikovanju prostora za igru u grmlju: rezanju grana i odnošenju istih. Njihova mašta i razigranost dala je tim istim granama novu funkciju u igri: grane su postale metle za čišćenje. U razgovoru s djecom saznali  smo i da u grmlju postoji farma pilića i svinja za koju su se vrijedno i marljivo brinuli.

U pješčaniku, teme njihovih igara i konstrukcija bile su različite. Djevojčice su vješto radile kolače i torte koje su dodatno ukrašavale cvijećem i lišćem. Za razliku od njih, dječaci su radili konstrukcije s mokrim i suhim pijeskom. Ponuđene daščice i tuljci potaknuli su ih na izradu tunela, zdenca i cesta po kojima su vozili aute i kamione. Za vrijeme igre, djeca su aktivno surađivala, dogovarala se oko prostora, raspodjele igračaka, njihovih funkcija kao i načina same igre. Kroz igru, svakodnevno su otkrivali nešto novo,  ali i nadograđivali već stečena znanja i spoznaje.

I ljetu  je tako polako došao kraj.  Kratke hlače i majice zamijenile su čizme, duge hlače i veste, a igre i aktivnosti na otvorenome također su prilagođene godišnjem dobu. Šetnje i obilasci okolicom mjesta, odlasci do livada, otkivanje novih puteljaka samo su neke od aktivnosti koje svakodnevno provodimo s djecom na njihovu radost i veselje. Kako je to bilo, saznat će te uskoro.

Veliki pozdrav od  djece starije mješovite vrtićke skupine “Lavići” i njihovih odgojiteljica Beatrice i Marine!