Kastracijom i sterilizacijom za zdravije i sretnije kućne ljubimce

U samo sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420.000 mačića, a samo jedna kujica i njezino potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 67.000 štenaca – šokantne su, ali znanstveno potvrđene činjenice iznesene na  tribini održanoj u petak, 17. studenoga u Domu kulture. Organizatori te jedinstvene edukacije o nužnosti smanjenja i kontroli populacije napuštenih životinja, benefitima kastracija pasa i mačaka te (su)financiranju kastracija – bili su Sklonište za nezbrinute životinje “Luč Zagorja” iz Selnice i Općina Zlatar Bistrica. Općina i Sklonište već godinama, istaknuto je na tribini, uspješno surađuju i skrbe o napuštenim i ozlijeđenim životinjama s područja Zlatar Bistrice.

Umjesto da ih napuštaju, skrbnici svojim kućnim ljubimcima mogu pomoći kastracijom kao najvažnijim alatom kontrole razmnožavanja te odgovornim udomljavanjem”, istaknula je u svom uvodu u predavanje i prezentaciju gđa Mirjana Zajec, voditeljica  Skloništa “Luč Zagorja”.

Osobit je problem hiperpopulacija mačaka, zabrinjavajućih razmjera i na području naše općine, jer se, zbog neodgovornih pojedinaca koji ne zbrinjavaju legla svojih mačaka, mačići nastavljaju nekontrolirano razmnožavati, a životinje su osuđene na lutanje, stalnu potragu za hranom, neprestane cikluse rađanja mačića (koji umiru od bolesti i pothranjenosti), zarazne i neliječene bolesti, borbe za teritorij, smrt od trovanja ili udarca automobila…

„Kastracijom pomažemo i tzv. slobodnoživućim mačkama, koje inače rađaju i nekoliko puta godišnje, a ujedno ih se štiti i od prijenosa mačjih zaraznih bolesti. Mačke koje nisu iscrpljene rađanjem mačića imat će znatno bolji imunitet i bolje opće zdravstveno stanje te se neće međusobno ozljeđivati”, naglasila je voditeljica Zajec.

Pored kontrole razmnožavanja, kastracije i za vlasničke mačke i pse imaju i mnoge druge prednosti: sprječavanje nastanka piometre te tumora jajnika i maternice, značajno reduciranje pojave tumora mliječnih žlijezda, smanjenje prijenosa virusnih zaraznih bolesti, dulji životni vijek… Osim toga, životinje ne bježe od kuće, a nema ni međusobnih borbi, ugriznih rana, apscesa i obilježavanja teritorija. “Odgovorna skrb o vlasničkim mačkama i psima podrazumijeva pored osiguranja  kvalitetnih životnih uvjeta i veterinarske skrbi tijekom cijelog života i – kastraciju”, naglašeno je nekoliko puta tijekom predavanja.

Metoda ‘uhvati – kastriraj – vrati’, uvedena u mnogim europskim državama,  prihvaćena je i u Hrvatskoj kao jeftin, djelotvoran i human način rješavanja problema i to fokusirajući se na temeljni uzrok problema.  Programi sterilizacije i kastracije slobodno-živućih mačaka na teret jedinica lokalne samouprave i potporu/subvenciju kastracije vlasnicima mačaka i pasa – donosi višestruku korist cijelom društvu.

S povećanjem broja sterilizacija mačaka porast će broj udomljenja mačaka i pasa, a smanjit će se broj odbačenih ili, najgori scenarij – zakonski kažnjiv(!), umorenih mačića i štenaca.

Podsjećamo, prema Zakonu o zaštiti životinja, pružanje potrebne pomoći napuštenoj i/ili ozlijeđenoj životinji mora organizirati i financirati jedinica lokalne samouprave na čijem je području životinja nađena/ozlijeđena. Gradovi i općine (jedinice lokalne samouprave) isto tako mogu propisati obaveznu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Mnoge su lokalne zajednice već iskoristile taj zakonski akt i time pomogle i životinjama i svojem proračunu, jer su krenule u rješavanje uzroka problema: neželjene životinje i nastaju od nekastriranih pasa i mačaka koji imaju skrbnike. Općina Zlatar Bistrica, čulo se na sastanku, priprema takav pravilnik i uskoro će biti upućen Općinskom vijeću na usvajanje.

Sa skupa je upućen i poziv svim stanovnicima općine Zlatar Bistrica da se radi dogovora i pomoći pri rješavanju problema s vlasničkim/skrbničkim psom ili mačkom te zbrinjavanju napuštene ili ozlijeđene životinje jave u Općinu, telefon 049 461 073, e-mail: zlatar-bistrica@zlatar-bistrica.hr. U slučaju nalaska napuštene/ozlijeđene životinje izvan općinskog radnog vremena, nazovite broj 112, Centar za hitne službe!