OPTIX infrastructure će izgraditi širokopojasnu infrastrukturu u projektnom području Bedekovčina

Općine Bedekovčina, Lobor, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec, Sveti Križ Začretje i Zlatar Bistrica dobiti će vrhunsku infrastrukturu širokopojasnog pristupa zahvaljujući ulaganju tvrtke OPTIX infrastructure d.o.o. (OPTIX) i sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

OPTIX je potpisao ugovore o sufinanciranju 17 projekata po provedenom natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za dodjelu bespovratnih sredstava iz NPOO-a za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima gdje nema dovoljno komercijalnog interesa za ulaganja. Ukupna vrijednost projekta je veća od 200 milijuna eura.

Među spomenutim projektima je i PRŠI Bedekovčina koji obuhvaća 11.726 potencijalnih korisnika u „bijelim područjima“ u općinama Bedekovčina, Lobor, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec, Sveti Križ Začretje i Zlatar Bistrica.

Projekt će se sufinancirati sredstvima iz NPOO u iznosu od 5.241.101,38 EUR.

OPTIX infrastructure d.o.o. (www.optix.hr) tvrtka je u vlasništvu Meridiam-a (www.meridiam.com), francuskog investicijskog fonda s globalnom prisutnošću specijaliziranog za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje održivom javnom infrastrukturom. Jedno od glavnih područja interesa Meridiam-a su kritične javne usluge, uključujući i svjetlovodne mreže. Ono što Meridiam izdvaja od ostalih investitora je njegova dugoročna predanost povezivanju zajednica kojima nisu dostupne odgovarajuće usluge.

Riječ je o najvećem greenfield telekomunikacijskom projektu povezivanja ruralnih područja Republike Hrvatske infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu.

Do sredine 2026. OPTIX će infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu povezati više od 200.000 kućanstava na područjima gdje nije bilo komercijalnog interesa za ulaganja postojećih telekom operatera. Kućanstva i drugi korisnici će po izgradnji infrastrukture moći samostalno odabrati usluge telekomunikacijskog operatera kojeg žele koristiti, a sam OPTIX neće nuditi usluge u maloprodaji.