Eko udruga Lijepa naša

U našoj općini već 12 godina djeluje Eko udruga „Lijepa naša“
Na incijativu zaljubljenika u prirodu , svjesnih kolike su opasnosti za opstanak života na zemlji i da čovjek zapravo siječe vlastitu granu , saziva se dana 18.11.1997. godine osnivačka skupština , te je na prijedlog Pokreta ljubitelja prirode Lijepa naša Zagreb i nazočnog dr.Ante Kutle osnovan Ogranak Lijepa naša , pokreta prijatelja prirode , Zlatar Bistrica. Izabran je odbor ogranka , donesen Statut i tako ogranak djeluje do 2005. godine.  

Zbog lakšeg djelovanja donesen je novi Statut , Ogranak pokreta prijatelja Lijepa naša Zlatar Bistrica odvaja se od centrale u Zagrebu i upisuje se u registar Udruga Republike Hrvatske 08.09.2005. godine pod naslovom EKO udruga „Lijepa naša“ Zlatar Bistrica.Izabrani je novi Odbor i predsjednik Udruge.
Sve aktivnosti udruge posvećene su očuvanju narodne baštite , običaja, te razvoja ekološke
svijesti građana naročito mladih poučnim predavanjima, s naglaskom da od prirode uzimamo samo onoliko –koliko je potrebno, kako bismo ju očuvali za naše potomke. Ove ciljeve i zadatke ostvarujemo kroz aktivnosti:  

– Obilježavanje EKO datuma , 22.03. „Svjetski dan voda“ , 22.04. „Dan planeta Zemlje“,Svjetski dan zaštite okoliša , Ozonski omotač
-Provodenje akcije „Uklonimo smeće-zasadimo cvijeće“
-Proširenje voćnjaka u okolišu dječjeg vrtica „Zlatni dani“
-Briga o zelenim površinama –sadnja cvjetnica
-Razna predavanja uz izložbe edukativnog karaktera
-Poučni izleti „upoznajmo Lijepu našu“  

Rezultati naših aktivnosti su vidljivi napr. zasađena je Aleja javora kod mrtvačnice u Lovrečanu , sadnice voćaka u okolišu dječjeg vrtica „Zlatni dani“ , obnovljen bunar u ulici Augusta Šenoe, oplemenjen okoliš cvijećem te garniturom za odmor itd. Rezultati nekih aktivnosti ostaju u pamćenju kao što su predavanje o ambroziji, uzgoju ruža, ljekovitom bilju, bjesnoći, ozonskom omotaču i dr. Ostvarene su izložbe ručnih
radova „Vrijedne ruke naših baka“, „Božić naših baka“ nekoliko etno izložbi na kojima je prikazano etno blago našeg kraja u ručnim radovima , domaćoj uporabnoj keramici, kao i dijelovi namještaja i alata koji su se koristili u našem kraju prije stotinjak godina .Kod tih izložbi naročito se pazilo da izlošci budu autentični i strogo lokalno upotrebljavani. Još su ostvarene izložbe „Raznolikost cvjetnih aranžmana „, „Bogatstva jeseni“ svake godine kao zahvala za plodove zemlje , „Otrovne i jestive gljive naših šuma“ , „Zaštićene
proljetnice u našem okolišu“-izložba fotografija , „Voda život znači“, prigodno predavanje i izložba fotografija s temom voda i vodotoci u našem kraju. Mnogobrojni uzleti –upoznajmo Lijepu našu , posjeti kazališnim predstavama i tematskim izložbama u redovitom su programu Udruge. Eko udruga „Lijepa naša“ suraduje s ostalim udrugama na području Općine Zlatar Bistrica , Osnovnom školom , te Općinskim rukovodstvom koje pokazuje veliko razumijevanje za rad te udruge te pruža svekoliku pomoć.
Udruga ima 42 clana svih populacija, bez obzira na dob, spol i obrazovanje.Zavaljujući njihovoj angažiranosti i ozbiljnom pristupu svakoj aktivnosti moguća je realizacija ovog zahtjevnog programa .
Svim članovima udruge i onima koji se tek uključuju u rad udruge veliko HVALA.  

Predsjednica Udruge:
Vjenceslava Pavleković 

 _____________________________________________________________________________________ 

20.05.2011.    

Eko udruga prisustvovala manifestaciji KreKo 2011.

 S ciljem edukacije i promicanja ekoloških vrijednosti, članice eko udruge „Lijepa naša“ prisustvovale su međunarodnom stručnom seminaru koji se u sklopu ekološke manifestacije „KreKo 2011“, od 5. do 7. svibnja održao u Omišlju na otoku Krku.

“Mogućnosti i primjene u zaštiti okoliša“ naziv je seminara na kojem su domaći i inozemni stručnjaci s područja zaštite okoliša i održivog razvoja održali predavanja te prezentirali praktične primjere dobre ekološke prakse.

S ciljem podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša posebno je istaknuta važnost ekološkog uzgoja hrane, štetnost nezdrave hrane, važnost razvrstavnja otpada i njegove daljnje obrade za ponovnu upotrebu te potreba očuvanja okoliša i bioraznolikosti ne samo zbog našeg zdravlja već i zbog opstanka biljnog i životinjskog svijeta na zemlji.

Ovakva vrsta edukacije od izuzetne je važnosti za članstvo „Lijepe naše“ jer će stečena znanja i praktični savjeti značajno doprinjeti radu Udruge.