HPD Javor

Povijest HPD ” Javor” Zlatar Bistrica od osnivanja do danas

HPD ” Javor” Zlatar Bistrica osnovano je na poticaj entuzijasta srednješkolaca 22.listopada 1982.g.

Ubrzo od početnih 10-tak članova narasta na učlanjenih cca 200 članova i postaje jedan od važnijih čimbenika u sportskom i kulturnom radu u Zlatar Bistrici.

Za prvog predsjednika izabran je Dragutin Lujanović, dopredsjednika dr Ivan Šantek, tajnika Ivan Fuček i blagajnika, danas prerano preminuli, Zdenko Piščak.

Ubrzo se nakon cca 1.g. dana uviđaju konture dugoročnog rada i izabire se čelništvo Udruge  koje je gotovo 15 godina neprekidno vodilo Udrugu ( predsjednik dr Ivan Šantek, dopredsjednik Dragutin Lujanović,  tajnik Ivan Fuček, blagajnik Josip Ozimec dipl. oecc).

U tih prekrasnih 15 godina rada društvo je stasalo, etapno obišlo cijelu Lijepu našu, veliki dio Slovenije, sudjelovalo je u svim akcijama HPS-a, a već 1983.g.učlanilo se u Međudruštveni savjet ZPP-a  i postalo jednim od sastavnica rada istog, organizirajući 10-tak savjetovanja u Zlatar Bistrici, te aktivno sudjelujući u Sletovima istog. Za delegate su birani istaknuti članovi naše udruge ( dr Ivan Šantek, Dragutin Lujanović, Ivan Fuček, Marijan Hajnić, Nenad Hoić, Josip Ozimec, Ivan Hajnić,

Ljiljana Novoselec, Mirko Fulir). Delegati su se izmjenjivali prema potrebi, tako da smo gotovo uvijek aktivno učestvovali na našim savjetovanjima.

Naš rad pratila je bivša i sadašnja Općina Zlatar Bistrica financijski i prostorno, sponzorirali su naše pohode na Velebit i Slovenske planine brojni gospodarski subjekti. Dodijeljene su nam radne prostorije koje smo uredili i u kojima smo održavali naše sastanke. Sada je u našim prostorima i sjedište Planinarskog saveza Krapinsko-zagorske županije čiji smo članovi  od osnutka.

Osim našim redovitim izletima, društvu smo se odužili stalnim uređivanjem Parka” HPD  Javor” u Zlatar Bistrici, kao i za vrijeme predsjednika Mirka Fulir osnivanjem obilaznice ” Javorove staze zdravlja” koja za vrijeme predsjednika Nenada Hoić  prerasta 2003.g.u mali planinarski put sa svojim dnevnikom, značkom kao i svojim nezaboravnim odmorištima. Isti se obilazi svake godine na dan otvaranja staze 22.lipnja.

Nakon izbora unutar Udruge 2008.g. postaje novim predsjednikom Udruge g. Marijan  Hajnić. Njegovim zalaganjem kao i zalaganjem mlađih članova Udruge, vidljiv je bitan napredak u radu uz učlanjenje novih članova te bliskoj suradnji s Udrugom „ Lijepa naša „ u Zlatar Bistrici, kao i bitan pomak u suradni s Osnovnom školom u Zlatar Bistrici

Društvo njeguje i pedagoški rad preko sekcije mladeži koja je djelovala preko 15 g. u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica, organizira predavanja za učenike i građane Zlatar Bistrice, organizira predavanja o svojim pohodima i u okolnim društvima. Posjedujemo nekoliko stotina dijapozitiva  sa svojih putovanja koja su tematski uređena kao cjeline.

Posjedujemo velik broj priznanja od prijateljskih društava, brončani, srebrni i zlatni znak HPS te posebno čime se ponosimo Povelju Krapinsko- zagorske županije za svoj rad te posebno Priznanje Ministarstva okoliša i prostornog uređenja Republike Hrvatske za razvijanje ekološke svijesti među članovima kao i među građanima u svojem okruženju.

Svojim postojanjem mnogima smo proširili vidike, mnoge smo poučili ekologiji, mnogima unijeli ljubav prema domovini, prirodi i vlastitom okolišu.

Nastavljamo dalje svoj rad uz naš tradicionalni pozdrav

” Svi u planine-planine nas zovu”.