KUD KAJ

  

       KUD “KAJ”  svim žiteljima naše općine želi svako dobro  povodom nadolazećih blagdana i puno uspjeha i zadovoljstva u Novoj godini.

       Ujedno nam je čast  i zadovoljstvo pozvati Vas na tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert  KUD-a „Kaj“ iz Zlatar Bistrice,a koji će se odigrati u Domu kulture u Zlatar Bistrici dana 26.12.2011. ,s početkom u 18:00 sati.

U programu će sudjelovati sve sekcije našeg KUD-a,te posebne i drage nam gošće,ŽVS „Kušlec“ iz Konjščine,a uz to pripremamo i jedno posebno iznenađenje za sve koji će nazočiti ovom događaju.

Uz vjeru da ćete Se odazvati našem pozivu,te s nama provesti ugodno i toplo blagdansko predvečerje,srdačno Vas pozdravljamo!

                                                                                                       Predsjednik KUD-a“Kaj“

                                                                                                    Leonard Fulir,dr.med.vet.

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________

  KUD  „Kaj“  U 2010. GODINI

Upravni odbor KUD-a Kaj sastao se 4 puta i na sjednicama se uglavnom radilo konstruktivno i uspješno.Odaziv na iste bio je dobar , tako da smo svaku sjednicu mogli bez problema kvalitetno odraditi. Obzirom da se rad KUD-a zapravo načelno svodi na sam rad i aktivnosti pojedinih sekcija, navodimo te aktivnosti kronološki, po mjesecima.

Nakon Božićnog koncerta, koji smo održali 26.12.2009.,a kojom smo prilikom i ugostili drage nam prijatelje iz KUD-a“Stari grad“ iz Lukavca pokraj Velike Gorice, počela je nova, vjerovali ili ne, 17. sezona u našem radu i intenzivne pripreme za ono što nas čeka u godini 2010.,  a čekalo nas je, u najmanju ruku, podosta nastupa. Redovite probe osnovni su uvjet za kvalitetno izvođenje, pa je zadovoljstvo ustvrditi da je statistika dolaženja na probe u svim sekcijama bila vrlo dobra, što  se svakako moralo pozitivno odraziti na kvalitetu naših nastupa.

 Puhački je orkestar nastupio, a iskreno  vjerujemo i uveličao ,Skupštinu DVD-a“Zlatar Bistrica“ uz podosta odsviranih glazbenih brojeva u trenucima kad su naši domaćini iz DVD-a dočekivali svoje goste, te je nakon toga u samom Domu kulture, prije početka službenog dijela Skupštine, odsvirana i „Lijepa naša“ te „Vatrogasna himna“.

Tamburaški orkestar i mješoviti pjevački zbor nastupili su u Zlataru na humanitarnom koncertu, dana 14.3.2010., i tako ponovo dali svoj doprinos humanitarnoj akciji Srednje škole Zlatar, glazbeno se izražavajući. Nastupili smo sa tri skladbe: „Zagrebačka promenada“(tamb.orkestar),“Moon river“ (zbor),te „Vehni,vehni fijolica“(tamb.orkestar i zbor).

Tamburaški je orkestar pozvan i da sudjeluje u proslavi 45. obljetnice rada Radeka Brodarca,a koja se trebala obilježiti koncertom u dvorani „Graberje“ u Varaždinu,no koncert je , na žalost,otkazan u posljednji tren.

Travanj mjesec tradicionalno je rezerviran za Zlatarbistričko proljeće, i 2010.godine smo također aktivno sudjelovali u istom. Puhački  je orkestar mimohodom kroz Zlatar Bistricu otvorio manifestaciju, a sve sekcije su uz to još sudjelovale u koncertima održanim u Lipovcu i Zlatar Bistrici. Posebno ističemo Lipovec kao svojevrsnu premijeru u našem kulturološkom doprinosu našoj općini.

Nakon uspješno odrađenih koncerata u sklopu „Zlatarbistričkog proljeća“, KUD „Kaj“ je nastavio vrijedno raditi , te je sa svojim sekcijama nastupio na nekoliko događaja.

Prvo nas je dočekala organizacija“ XIV. Smotre tamburaškog stvaralaštva KZŽ“ u našem Domu kulture.U tom smo smislu besprijekorno funkcionirali i odradili smo posao na zavidnom  nivou. Na smotri je nastupio rekordan broj sudionika, a naš je orkestar od strane profesionalnog kritičara prof. Željka Bradića, dobio dobru kritiku.

Svakako je vrijedno napomenuti da je smotri, sticajem okolnosti, nazočila i delegacija iz Francuske, koja nam je tom prilikom uručila i službeni poziv za dolazak k njima u listopadu, a nakon čega je strpljivo i sa guštom odgledala i odslušala cijelu smotru.

Tamburaški je orkestar gostovao i u Velikom Trgovišću na koncertu kod tamošnjeg KUD-a, a puhački je orkestar gostovao u Lukavcu na poziv naših dragih prijatelja iz KUD-a “Stari grad“ i tamo odradio zapaženi nastup, te pokazao javnosti i svoje nove uniforme, u čiju su izradu utrošena poprilična sredstva, a koje smo mi imali prilike premijerno vidjeti na „Zlatarbistričkom proljeću 2010.“

Nakon toga mješoviti pjevački zbor nastupio je na „XVI.Smotri pjevačkih zborova KZŽ“,a koja se odigrala u Zaboku, te zaslužio vrlo dobre kritike.

Posebno napominjemo da smo, zbog nedostatka dovoljnog broja muških članova u zboru, imali nemalu ispomoć u članstvu od strane jednog neprofesionalnog muškog vokalnog ansambla, kojima se ovom prigodom iskreno još jednom zahvaljujemo.

 Nakon toga tamburaški je orkestar uspješno nastupio na našem tradicionalnom koncertu u dvorcu Stubički Golubovec, gdje nam je ponovo gost bio Karlo Hubak na klaviru. Izveden je iznimno zahtjevan program klasične glazbe(Chopin,Grieg),začinjen  sa malom količinom zabavne glazbe. Ne moramo posebno napominjati da je naša vjerna i probrana publika bila oduševljena prikazanim, što je i dokazala dugotrajnim aplauzom i pozivom na bis. Također je sa zadovoljstvom i na zavidnom nivou odrađen nastup na “Tamburaškoj noći“ u Maču, gdje smo, na poziv domaćina iz KUD-a„Ljudevit Gaj“, sudjelovali na svojevrsnoj večeri tamburaške glazbe.

Mješoviti pjevački zbor je u srpnju mjesecu imao obvezu, čast i zadovoljstvo pjevati par skladbi na vjenčanju jedne svoje članice Marije, tada još uvijek Zajec, u našoj crkvi u Zlatar Bistrici, nakon čega su praktički sve sekcije otišle na zasluženi odmor kroz period od cca mjesec dana.

Puhački je orkestar nakon ljetne pauze počeo sa održavanjem probi, iako određene okolnosti nisu išle tome u prilog.Svojevrsna letargija nakon ljeta uvukla se u redove, pa je dolaženje na probe bilo vrlo slabo, što je loše jer smo imali poziv na nastup u Zaboku koji smo zbog nepripremljenosti morali otkazati, no dobro je to da su se stvari nakon toga popravile i da je statistika dolazaka u ovom trenutku ipak nešto bolja i radi se kontinuirano. Na žalost, suočeni smo s velikim nedostatkom članova u sekciji, a pogotovo stoga što na nekoliko, dosada konstantnih članova, sticajem raznih okolnosti više ne možemo nikako računati. Ove su okolnosti stvar o kojoj se intenzivno razmišlja i momentalno se radi na iznalaženju rješenja ovog, za amaterske udruge, klasičnog problema.Vjerujem da ćemo sa potezima u smislu pomlađivanja orkestra  iz redova novih članova, proizašlih iz naše edukacije, uspjeti problem riješiti, iako smo svjesni da će za to trebati proći ponešto vremena.

Tamburaški orkestar i mješoviti pjevački zbor intenzivno su se pripremali za gostovanje u Francuskoj, na koje smo otišli dana 08.10.2010.

Posebice je važno napomenuti da je voditeljica zbora Irena Kušec Kovinčić, nakon odrađene smotre zborova u Zaboku, odlučila prekinuti suradnju sa zborom, ali  ipak je dogovorena daljnja suradnja s njom nakon turneje po Francuskoj.

Turneja po Francuskoj

U periodu od 08.-17. listopada KUD „Kaj“ je bio na turneji po Francuskoj, departman L’Aisne, gdje je sa svoje dvije sekcije, mješovitim pjevačkim zborom i tamburaškim orkestrom, sudjelovao u obilježavanju 13. izdanja „Dana hrvatske kulture“.

U sedam dana odradili smo 5 koncerata+ još jedan nastup na otvorenom u trajanju od pola sata, a sve u različitim gradovima, gdje smo bili izuzetno srdačno primljeni od strane pojedinih gradonačelnika/ca i ispraćeni pljeskom lokalne publike koja je došla u vrlo respektabilnom broju na koncerte.

Jedan od nastupa bio je i na samom svečanom otvorenju manifestacije u gradu Coucy le Chateau, u kojem su uz predstavnike Glavne Skupštine departmana, te gradonačelnike koji su ugostili Hrvate, bili i Goran Štefanić, pomoćnik veleposlanika Mirka Galića, te Jasmina Vrhovac,savjetnica za kulturu veleposlanstva RH u Francuskoj.

Svakovečernji izlasci na nekoliko biseva, koje je na koncertima zahtjevala razdragana publika u pojedinim gradovima,bili su nešto redovito i uobičajeno,a KUD se predstavio izvođenjem skladbi karakterističnih za kajkavsko govorno područje,ali i izvođenjem nekih svjetskih klasika,čime smo osobito iznenadili publiku i pokazali joj kako naše tradicionalno glazbalo-tamburica može itekako dobro projicirati širom poznate zvukove skladane od glazbenih velikana koji nisu nikad pisali skladbe za tamburu. Osobito ushićenje kod publike izazvalo je instrumentalno tamburaško izvođenje spleta poznatih skladbi planetarno popularne grupe ABBA, a koji je,kao i većinu izvedenih skladbi, obradio i aranžirao maestro Pavao Lacković, koji je i dirigirao tamburaškom orkestru i zboru na svim koncertima održanim tih dana, te izvedba popularnog evergreena „My Way“ legendarnog Franka Sinatre, od strane vokalnog soliste Leonarda Fulira  i tamburaškog orkestra. Svakako treba napomenuti i činjenicu da je zbor za ovu prigodu uvježbavala Marina Zdešić,višegodišnja članica KUD-a“Kaj“.

 

Nakon što su se dojmovi slegli i činjenice sabrale,došli smo do zaključka da je iza nas izuzetno kvalitetno odrađen jedan vrlo zahtjevan projekt (u svakom smislu, od financijskog do organizacijskog), koji je bez ikakve sumnje bio apsolutno najveći u 17 godišnjoj povijesti KUD-a i  koji je ukazao da se kvalitetnim, predanim i organiziranim radom može postići izuzetno puno, na zadovoljstvo svih sudionika u istom.

Posebno veseli činjenica da se svih članova KUD-a koji su išli u Francusku osobito dojmilo gostoprimstvo i ljubaznost domaćina, te organizacija našeg cjelokupnog boravka u njihovoj prelijepoj zemlji.

        U prilog tome ide i jedan postupak domaćina, a s kojim su svakako našem dopredsjedniku Dariu Kadoiću učinili boravak u Francuskoj još „nezaboravnijim“, pri čemu mu je ispod samog Eiffelovog tornja draga Sylviane, predstavnica domaćina, uručila prigodan poklon povodom njegovog 30. rođendana, nemalo nas sve zajedno iznenadivši.

Generalno, ljudi su svime naprosto oduševljeni. Svaki je dan bio dinamičan i ispunjen raznim aktivnostima i sadržajima, gdje je kulminacija svakako bila za jednodnevnog posjeta  Parisu, prilikom kojeg su razgledane kulturne znamenitosti, od Eiffelovog tornja do crkve Notre Dame. Rodila su se nova, duboka prijateljstva između pojedinih domaćina i naših članova koji su kod njih bili smješteni.

Osobito smo ponosni što smo uspješno i zapaženo predstavili svoju Zlatar Bistricu, Zagorje, a naposlijetku i cijelu našu Hrvatsku, čime smo sasvim sigurno obradovali i načelnika općine Zlatar Bistrica gosp. Žarka Miholića, koji je ovom projektu od samih njegovih začetaka pružao nesebičnu potporu u svakom smislu riječi. Bez financijske podrške od strane načelnika i Općine ne bismo mogli realizirati sve ovo što je iza nas ali i pred nama.Treba spomenuti da se u financiranje svega skupa u određenoj mjeri uključilo i ponešto dragih sponzora, podosta naših obožavatelja, ali i sami članovi KUD-a koji su izdvojili određena sredstva u cilju što kvalitetnijeg putovanja u Francusku.

Posebno hvala „Domi prijevozu d.o.o.„ na veoma ugodnoj i kvalitetnoj vožnji tijekom cijelog našeg boravka u Francuskoj, te gospodinu Nikoli Caparu bez kojeg do ovog, za nas izuzetno velikog događaja, ne bi došlo.

Po povratku iz Francuske tamburaški je orkestar odradio gostovanja u Lukavcu 10.12.2010., te u Velikoj Horvatskoj 18.12.2010.g.  Posebno veseli činjenica da su članovi orkestra pristali pozitivno odgovoriti na gostovanja i tako razveseliti svoje potencijalne domaćine koji su imali prigode uživati u dobro ugođenim zvucima tambura naših članova.

 Mješoviti pjevački zbor, kojem su se u međuvremenu priključili još poneki novi članovi, odradio je svoj nastup na Božićnom koncertu, ali i  snimanje glazbenih spotova s Božićnom tematikom, u kojima su prigodne pjesme izvedene uz tamburaški orkestar, a te glazbene brojeve smo mogli gledati u programima nekih lokalnih TV postaja. Tamburaški je orkestar uz to i odradio snimanje posebne emisije koja je po uzoru na Bečki novogodišnji koncert emitirana na Z1 televiziji.      

Božićni koncert u našem Domu kulture je bio kao i uvijek, ponovo kvalitetno odrađen i na istom su nastupile sve naše sekcije,s time da smo ugostili i jedno prijateljsko društvo KUD“Zabok“, koji nam je svojim folklorom apsolutno upotpunio koncert.

Dužnost mi je još i ukazati na neke stvari koje su odrađene, a nisu sami nastupi. Po povratku iz Francuske je delegacija KUD-a tradicionalno posjetila grob naše utemeljiteljice i prve voditeljice,Vere Vuković, te tamo položila cvijeće i zapalila svijeće, a usput smo posjetili i grobove naših bivših članova Dragutina Mikulca-Karlosa,te Mladena Klancira- Johana.

Nastavili smo održavati kvalitetne kontakte sa ZAMP-om i HSK, te sa našom županijskom ZAKUU-om.

Na kraju, dozvolite da sa osobitim zadovoljstvom izvijestim o činjenici da nam se u proteklom periodu, konkretno nakon ljetne pauze, ponovo pridružilo i ponešto novih članova. Ovo „ponešto“ je lijepi broj od preko deset potpuno novih ljudi u našem KUD-u. Ponosno ističem kako su nam se  pridružile čak  i članice koje pohađaju Osnovnu školu, što je itekako hvalevrijedan podatak.

Sve u svemu, zbor je taj koji je najviše profitirao u pogledu osvježivanja članstva  i  napokon možemo reći kako u ovom trenutku opstanak ove sekcije nije upitan, što je prije kratkog vremena, na žalost bio. Podatak da je u muškim redovima čak 11 članova je svakako ohrabrujuć, ali na tome ne može i ne smije ostati.

Bez obzira na ove ohrabrujuće podatke, moramo biti svjesni činjenice da tu naš posao nikako nije završen. Treba naći još neke moduse za još većim povećanjem broja članova, a osobito u puhačkom orkestru i zboru, jer samo na taj način možemo opstati i kvalitetno raditi.

Na dobrom smo putu da si polako osiguramo sigurnost i konstantu u radu i budućnosti, te podizanju razine kvalitete. Samo velika upornost u dolaženju na probe i davanju vlastitog maksimuma, dovesti će do dobrih rezultata, a samim time i do većeg zadovoljstva u radu.

Zahvaljujem članovima UO-a na suradnji u proteklih godinu dana, te posebno zahvaljujem  svim ostalim članovima KUD-a što su svojim radom u bilo kojoj od sekcija doprinosili razvijanju ugleda naše Općine i našeg kraja.Voditeljima također zahvaljujem na angažiranom i predanom vođenju pojedinih sekcija, no posebno bih želio naglasiti i istaknuti neke pojedince, a zbog činjenice da su imali najbolji postotak dolaženja na probe. To su Katarina Andrec –zbor, Iva Kurek – tamb.orkestar, te u puhačkom orkestru Krešimir Pikutić.

Postoji i niz individua koje nam potpomažu u radu, te neke Udruge s kojima surađujemo, pri čemu svakako izdvajam DVD Zlatar Bistrica i „Društvo Naša djeca“, a kojima bih također ovim putem želio iskreno zahvaliti na suradnji.

Naši sponzori, koji u protekloj godini doduše nisu bili previše aktivni, te osobito naša Općina na čelu sa načelnikom,gosp. Žarkom Miholićem, koji je pokazao izuzetnu pozitivnu osjetljivost prema našem KUD-u u mnogo različitih sfera i dimenzija, zavređuju da im se posebno zahvali na svesrdnom doprinosu našem radu, a poglavito u smislu dodjele određene količine financijskih sredstava našem KUD-u, jer bez istih nikako ne bismo bili ovo što jesmo –  jedan kvalitetan kolektiv.

 Dana 19.03.2011.godine održana je Izborna skupština KUD-a “Kaj“ gdje je predsjednik izvijestio o radu KUD-a u protekloj godini, te je usvojeno financijsko izviješće o poslovanju i izviješća voditelja sekcija. 

Javnim glasanjem  jednoglasno je  za novog predsjednika izabran dosadašnji predsjednik Leonard Fulir.

Za članove Upravnog odbora izabrani su: Mirjana Havoić, Katarina Andrec, Dario Kadoić, Romana Prepolec, Krešimir Pikutić, Miroslav Futivić, Ankica Sugnetić, vlč. Stjepan Halužan, Božena Slunjski i Žarko Miholić.

Na kraju,sa zadovoljstvom nam čestitam  18. rođendan i radujem se punoljetnosti.

                                                                                                                                                 Leonard Fulir,dr.med.vet

_________________________________________________________________________________

Nekoliko crtica o KUD-u «KAJ»

 Jedne zime,na reprizi dočeka Nove godine 1993.,u jednoj staroj kući smještenoj u ulici V.Nazora, rodila se ideja o osnivanju udruge koja bi okupljala ljude sklone glazbi i druženju.Inicijator i idejni začetnik cijele priče bila je,danas nažalost pokojna, gđa Vera Vuković,tadašnja učiteljica glazbene kulture u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica.Njezina ideja je ,zahvaljujući nekolicini vrlo upornih entuzijasta i zaživjela te je osnovan  KUD čije je prvotno ime bilo «Zlatarbistričanka».U to vrijeme je imao aktivne tri sekcije: zbor, tamburaški orkestar i folklor.Tamburaški orkestar i mješoviti pjevački zbor vodila je gđa Vera Vuković a folklornu sekciju gdin Zvonimir Vuković. Nakon prikupljanja instrumenata ,početnih uhodavanja i intenzivnih proba desio se i prvi javni nastup u Domu kulture u Zlatar Bistrici, dana 30.5.1993.

Nažalost,ujesen te iste godine gđa Vera Vuković je nakon teške bolesti preminula i pred KUD-om je bilo teško razdoblje u kojem su se stvari nakon nekog vremena i konsolidirale,te je KUD dalje nastavio sa redovitim probama i aktivnošću.Vođenje mješovitog pjevačkog zbora preuzela je Jasna Kadoić koja je tu odgovornu funkciju obnašala slijedećih 14 godina,a tamburaški orkestar je u svoje ruke preuzeo, ponajviše zahvaljujući tadašnjoj predsjednici KUD-a, gđi Bernardi Jakopec ,maestro Pavao Lacković,osoba koja se sticajem nesretnih ratnih okolnosti vratila iz Sarajeva u rodno Zagorje.

U međuvremenu  se i KUD preimenovao u KUD «KAJ»a uslijedili su zatim i mnogobrojni,uglavnom vrlo uspješni nastupi te gostovanja po Hrvatskoj i inozemstvu, a osvojene su i vrijedne nagrade na županijskim natjecanjima tamburaških orkestara i zborova.

Osobito se ponosimo i ostvarenim suradnjama sa mnogim drugim Udrugama i KUD-ovima,no i sa eminentnim glazbenim umjetnicima kao što su Radek Brodarec, Ivica Pepelko, Gordana Ivanjek, Ljerka Palatinuš, Tomislav Borić,Barbara Othmann,Višnja Korbar,Krunoslav Slabinac,Mladen Hitrec,Ervin Baučić,Danijela Pintarić i mnogi drugi.

Cijelo to vrijeme ,pa sve do današnjeg dana ,dešavale su se i mnogobrojne promjene u samom KUD-u.Osnovane su još neke sekcije:literarna,likovna,puhački orkestar i dramska sekcija.Voditelj likovne sekcije bila je gđa Božica Margetić,literarne gđa Snježana Klancir,puhačkog orkestra gdin Pavao Lacković a dramske sekcije gđa Katica Mikulec a kasnije i gđa Milka Lacković.I na čelu folklorne sekcije su se također izmijenili neki voditelji: gdin Branko Lisec i gđa Andreja Jertec. Promijenilo se i nekoliko predsjednika:uz gđu Bernardu Jakopec tu je funkciju obnašao i gdin Vlado Hajnić te gdin Jurica Bizjak.

Ogroman broj ljudi je procirkulirao kroz sve te sekcije i svaki od tih članova je dao svoj nesebičan doprinos razvoju i kvaliteti kulturnog života Zlatar Bistrice,ali i Zagorja.

Zahvaljujući upornosti i odricanju mnogih pojedinaca KUD radi bez prekida punih 17 godina, iako je u međuvremenu bilo raznoraznih problema te nekoliko kritičnih trenutaka i turbulentnih perioda u  kojima nije bilo lako izdržati.Neki od tih problema su i danas prisutni,posebice problem uvijek premalog broja članova u svim sekcijama,no treba se nositi s time,biti uporan i optimističan i jednostavno uživati u druženju,glazbi,umjetnosti…

Srećom,uvjeti u kojima KUD u ovom trenutku radi su više nego dobri i ,za razliku od mnogih sličnih udruga,imamo privilegiju raditi u reprezentativnom prostoru na prvom katu općinske zgrade,a financijsko stanje nam je stabilno i omogućuje nam nadasve kvalitetan,miran i kontinuiran rad.Pritom posebice treba spomenuti  Općinu Zlatar Bistrica koja je prepoznala svog najboljeg promotora u kulturnoj javnosti te iz svojeg proračuna izdvaja nemala sredstva pomoću kojih omogućuje KUD-u stabilan i kontinuiran rad svih ovih godina,ali i vjerne sponzore uz pomoć kojih su snimljena i naša dva nosača zvuka pod imenima «Zaplešite s nama» te «Naša steza».

Danas su u KUD-u aktivne četiri sekcije:Mješoviti pjevački zbor koji vodi Irena Kušec Kovinčić,tamburaški orkestar koji vodi maestro Pavao Lacković,puhački orkestar koji vodi akademski glazbenik Jurica Lazar te literarna sekcija koju vodi dr.Snježana Klancir.Funkciju predsjednika KUD-a obnaša dr. Leonard Fulir.

Ukupan broj članova kreće se negdje oko brojke 70 i svesrdno bismo željeli da se isti još  poveća,što bi nam garantiralo mirnu budućnost te otvorilo mogućnost stvaranja još veće  umjetničke kvalitete kroz redovit i stručan rad.

Gledajući u budućnost marljivo radimo,trudimo se,odričemo se,nastupamo,stvaramo nove vrijednosti i pišemo nekakvu lokalnu ,ali i globalnu povijest koju nitko neće izbrisati.

Vjerujem da svi mi zajedno u toj igri i uživamo……….

Leonard Fulir,dr.vet.med.