LU Šljuka

Na ovom linku možete pregledati monografi9ju društva u PDF dokumentu.

Lovačko društvo „Šljuka“ Zlatar Bistrica osnovano je 18.10.1959. godine sporazumnim odcjepljenjem od L.D.“Zajček“ Zlatar. Navedenog datuma 17 osnivača Društva prvi put je pocelo samostalno obavljati lovne aktivnosti u granicama u kojim Društvo i danas djeluje, te su zbog toga taj datum smatrali datumom osnivanja Društva.

Prvi pisani dokument o Društvu naden je i datira iz početka 1960. godine .Danas ni jedan od osnivača Društva nije među živima, no tadašnje njihovo djelo obvezuje nas da ih se prisjetimo s ponosom i dužnim poštovanjem.Prvi predsjednik Društva bio je Andrija Klancir , a prvi tajnik Milan Ružić tadašnji upravitelj OŠ Zlatar. Milan Ružić ostao je član oba spomenuta Društva ,a ostalih 16 članova bili su članovi samo novoosnovanog Društva „Šljuka“ Zlatar Bistrica.

Silom prirodnih zakona jedni su iz Društva odlazili, ali ih je znatno više dolazilo pa se Društvo širilo i danas broji 50 članova. U članstvo je ulazilo i niz uglednih ljudi što zbog svojeg položaja što zbog obrazovanja. Oni su  glavnom birani na kljucne funkcije u Društvu, a tako su mogli dati i veći doprinos razvoju Društva. Početkom 70-tih godina u sustav lovačkog društva „Šljuka“ pripaja se i L.D.Mace jer zbog premale površine lovišta nije moglo samostalno djelovati dok se nekoliko godina kasnije ponovno izdvaja kao samostalno Društvo.

Kako je Društvo kadrovski ojačalo tako je zaživjela ideja o izgradnji lovačkog doma.Tako početkom 70-tih godina počinje izgradnja doma koju su svi članovi poduprli sa svojim novčanim prilozima i radom, a izboren je i čitav niz donacija. Tu se ne smije nikoga zaboraviti, ali svakako treba posebno izdvojiti pokojnog Đurek Dragutina i  današnjeg našeg člana Klancir Danijela. Lovački dom Društvo počinje koristiti 1976. godine doduše u vrlo
skromnim uvjetima, dok je danas taj dom ponos Društva.Tu naravno treba uputiti zahvalu svim članovim koji su prolazili kroz Društvo, a bez čijeg se doprinosa ovakav projekt ne bi mogao ostvariti.
Društvo je djelovalo kroz Savez lovačkih društava općine Zlatar Bistrica u kojem je igralo značajnu ulogu,pa smo tako u okviru tog Saveza imali našeg člana prvog ocjenjivačkog lovačkog trofeja, zatim našeg člana u komisiji za polaganje lovačkih ispita, imali smo našeg člana Predjednika SLDO –Zlatar Bistrica i td. Streljačka ekipa L.D.“Šljuka“ bila je dosta godina vodeća u S.L.D.O.Zlatar Bistrica a redovito smo davali po nekoliko članova u reprezentaciju tog saveza. Taj kontinuitet nastavio se do danas. Društvo je bilo otvoreno pa su tako s nama podijelili užitke lova mnogi ugledni liječnici, političari,lovački funkcioneri i drugi.Jedan od najuglednijiih svakako je bio veliki hrvatski pisac i moreplovac Joža Horvat.

Lovište ovog Društva je veličine 3655 ha, a ne prati isključivo granice naše današnje općine Zlatar Bistrica.Društvo uzgaja plemenitu divljač i to: srnu, zeca, fazana, patku i trčku, te selice divljeg goluba i prepelicu pucpuru kao i još neke prolazne ptice i životinje.Nažalost, zeca, trčke i prepelice ima u sve manjem broju.Danas Društvo djeluje u vrlo složenim i teškim uvjetima , kompliciranim odnosima i bori se za opstanak divljači i
uspješno gospodarenje u financijskom smislu.

Dobra kob!
Matko Miroslav