Udruga umirovljenika Zlatar Bistrica

UDRUGA UMIROVLJENIKA ZLATAR BISTRICA

Udruga umirovljenika Zlatar Bistrica samostalno djeluje od 1994. godine kada se odvojila od udruženja Mjesnih zajednica sa sjedištem u Zlataru. Predsjednica Udruge umirovljenika je gđa. Marija Kunić. Jadanput mjesečno Udruga organizira sportske aktivnosti ili izlete koji su zabavno-rekreativni ili promotivno-promidžbeni.  Svake godine na Dan državnosti (30.5) Udruga umirovljenika prisustvuje susretima umirovljenika Krapinsko-zagorske županije koji se tradicionalno održavaju u Mariji Bistrici. Unazad nekoliko godina sudjelujemo sa svojim Programom na Zlatarbistričkom proljeću. Povodom uskrsnih i božićnih blagdana organiziramo likovne radionice gdje umirovljenici sami izrađuju razne prigodne ukrase.

Također organiziramo humanitarne akcije u suradnji s Crvenim križem Zlatar Bistrica, a za najveće kršćanske blagdane (Uskrs, Božić) posjećujemo  socijalno najugroženije umirovljenike s novčanom pomoći kako bi ima pružili malo utjehe i zadovoljstva, a oni osjetili da o njima netko brine.

Svojim članovima omogućavamo nabavu zimnice i mesnih proizvoda na otplatu od 3 rate. Kroz godinu posjećujemo umirovljenike koji su bolesni  i stari sa simboličnim poklonima. Naša Udruga ima vlastitu kasu uzajamne pomoći  putem koje si umirovljenici, koji jedva „vežu kraj s krajem“ i jedva preživljavaju, pomognu na ovakav način.  Udruga je svih ovih godina dosta surađivala s tvrtkama Grex iz Rijeke, Event24 iz Zagreba, a najviše s tvrtkom PAVLETIĆ d.o.o iz Rijeke koja nam je omogućavala prezentacije, izlete, druženja i zabavu.

Udruga umirovljenika Zlatar Bistrica broji oko 170 članova od ukupno 839 umirovljenika koji žive na području Općine Zlatar Bistrica, dakle tek 20%. Od tako malog broja učlanjenih umirovljenika, Udruga za svoje redovne aktivnosti raspolaže sa  skromnim sredstvima, pa je upitno ostvarivanje pojedinih planiranih aktivnosti. Kako bi realizirali planirane programe Udruga se redovito javlja na Javne natječaje i pozive na nivou Općine i Županije na kojima smo do sada prolazili i dobivali tražena novčana sredstava. Također zahvaljujemo donatorima koji su nam svojim sredstvima omogučili ostvariavnje naših programa.

U Programu rada za slijedeće razdoblje predviđamo daljnju stalnu brigu za članove te nastavak izletničkih aktivnosti i druženja.

Ovime pozivamo umirovljenike da se učlane u Udrugu prvenstveno radi sebe i tako aktivno sudjeluju u radu Udruge.

Godišnjoj skupštini udruge 07.srpnja 2021.godine i zajedničkom druženju prisustvovala je i načelnica Općine Zlatar Bistrica mr.sc.Vesna Mikulec, mag.oec. te je posebno pohvalila udrugu za aktivno djelovanje kroz cijelu godinu.