UDRUGA UMIROVLJENIKA ZLATAR BISTRICA

 

Matica umirovljenika Zlatar Bistrica samostalno djeluje od 1994. godine kada se odvojila od udruženja Mjesnih zajednica sa sjedištem u Zlataru. Predsjednik Matice umirovljenika je g.Branko Bratković. Jedanput mjesečno Matica organizira izlete koji su zabavno-rekreativni, promotivno–promidžbeni i „šoping“ izleti. Svake godine na Dan Državnosti ( 25.06.) Matica umirovljenika prisustvuje susretima umirovljenika Krapinsko zagorske županije koji se tradicionalno održavaju u Mariji Bistrici. Unazad nekoliko godina sudjelujemo sa svojim Programom na Zlatarbistričkom proljeću. Povodom božićnih blagdana organiziramo likovne radionice gdje umirovljenici sami izraduju razne prigodne ukrase. 
Takoder organiziramo humanitarne akcije u suradnji s Crvenim križem Zlatar Bistrice i „ADROM“ iz Oroslavja, a za najveće kršćanske blagdane (Uskrs, Božić) posjećujemo socijalno najugroženije umirovljenike s poklon paketima u hrani i novčanoj pomoći koju dobivamo od Općine Zlatar Bistrica , kako bi im pružili malo utjehe i zadovoljstva , a oni osjetili da o njima netko brine. Također svojim članovima omogućavamo nabavu drva za grijanje, zimnicu i mesne proizvode“Vindije“ Varaždin na otplatu od 3 rate . Kroz godinu posjećujemo umirovljenike koji su bolesni ili stari sa simboličnim poklonima. Naša Matica ima vlastitu kasu uzajamne pomoći putem koje si umirovljenici, koji jedva „ vežu kraj s krajem „ i jedva preživljavaju , pomognu na ovakav način. Udruga je svih ovih godina dosta suradivala s tvrtkama „ROVEX“ iz Rijeke, „NOVI SAN“ iz Samobora , a najviše s tvrtkom „PAVLETIĆ d.o.o.“ koja nam je omogućavala
 prezentacije , izlete, druženja i zabave. Matica umirovljenika Zlatar Bistrica broji  oko 290 članova od ukupno 1100 umirovljenika koji žive na području Opcine Zlatar Bistrica, dakle tek 25 % .Od tako malog broja učlanjenih umirovljenika, Matica za svoje redovne aktivnosti raspolaže sa skromnim sredstvima , pa je upitno ostvarivanje pojedinih planiranih aktivnosti. Jedini prihod ostavruje se od uplate članarina koja je više nego simbolična i od pomoći Općine Zlatar Bistrica. Pošto u Programu rada za slijedeće razdoblje predviđamo daljnju stalnu brigu za članove te nastavak izletničkih aktivnosti i druženja ovime pozivamo umirovljenike da se učlane u Maticu-prvenstveno radi sebe i tako aktivno sudjeluju u radu udruge .