Sukladno nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona od sada napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili uzgojene divlje životinje tretira se kao kazneno djelo te se kao takvo prijavljuje policiji ili općinskom državnom odvjetništvu.

Kazna za napuštanje životinje sada iznosi do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Povisuju se i kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dvije godine ili do tri godine ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja. Također, zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina. Ove promjene predstavljaju važan korak u jačanju zaštite životinja u našoj zemlji.

Više o izmjenama Kaznenog zakona možete pročitati ovdje:

https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=4806

Ujedno želimo naglasiti važnost preventivnog djelovanja, stoga vas molimo da obavijestite svoje građane o ovim promjenama kako bismo zajednički preventivno djelovali. Bitni alat u prevenciji ovih djela je i provođenje Zakona o zaštiti životinja u Vašoj lokalnoj zajednici kao i kontinuirana edukacija građana.

Posebno bismo istaknuli Vašu zakonsku obvezu kontrole mikročipiranja pasa i financiranje kastracije napuštenih pasa te mogućnost propisivanja obavezne sterilizacije. Cilj provedbe kontrole mikročipiranja jest u tome da se otkriju skrbnici koji nisu poštovali zakon te nisu mikročipirali pse, a takvih je, prema našim saznanjima, u gotovo svim hrvatskim gradovima i općinama čak 20 do 30 posto. Ako nije provedena kontrola mikročipiranja onda se ne može niti saznati tko je napustio životinju što onemogućuje provedbu tog zakona.

Vjerujemo da je kontrola mikročipiranja i propisivanje trajne sterilizacije svima u interesu, a da se može puno toga učiniti čak i sa malim resursima. Vaša suradnja u ovoj važnoj inicijativi ključna je za unapređenje stanja životinja u našoj zajednici.

Hvala vam na vašoj podršci i suradnji u ovoj važnoj inicijativi. Rado ćemo pomoći savjetima vezano uz bolje provođenje Vaših zakonskih obveza te se radujemo  Vašem javljanju i na raspolaganju smo za sve dodatne informacije i pomoć – poručuju iz Prijatelja životinja.